Uitgeversdeals

Totaaloverzicht van journals met korting
Publicaties per jaar
Publicaties per uitgevers
Alle uitgeverdeals op een rij
Contactpersonen bij de universiteiten

Welke afspraken hebben Nederlandse universiteit(sbibliothek)en gemaakt met traditionele uitgevers rond open access met ingang van 2015? Hoeveel publicaties hebben ze opgeleverd? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Nederlandse wetenschappers publiceren daarnaast ook met regelmaat bij uitgevers die uitsluitend in open access publiceren

Overzicht

Surfmarket is betrokken bij de onderhandelingen met de uitgevers en maakt de uitkomsten daarvan inzichtelijk. Dit is een totaaloverzicht van ruim 7.455 journals waarin corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten en UMC’s gratis of met korting in open access kunnen publiceren. De lijst wordt 2x per jaar geactualiseerd.

Open access publicaties per uitgever op jaar

Deze grafiek toont alle uitgeversdeals tot nu toe. Deze data is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze grafiek.

Open access publicaties per jaar op uitgever

Deze grafiek toont de meest recente uitgeversdeals. Deze data is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017. 

Alle uitgevers op een rij

Uitgever Looptijd deal Status licentie Voorwaarden Meer info
American Chemical Society (ACS) 2017-2021
In onderhandeling
 • Vanaf 1 januari 2017 worden artikelen die worden ingediend door een auteur verbonden aan een Nederlandse universiteit zonder extra kosten in open access gepubliceerd bij een van de 48 ACS-titels. Over de werkwijze wordt op dit moment met ACS overlegd. Deze workflow is naar verwachting beschikbaar in maart 2017

Meer informatie over de author rewards en de geldigheidsduur.

Meer informatie over de ACS deal op de site van VSNU.

Elsevier 2016-2018
Afgeronde licentie
 • Na acceptatie van het artikel in een van de geselecteerde 276 journals kunnen corresponding authors van Nederlandse universiteiten zonder extra kosten publiceren. Dit is 20% van de het tijdschriftenpakket waarvoor de Nederlandse universiteiten een licentie met Elsevier hebben afgesloten.
 • In 2018 wordt dit percentage verhoogd tot 30% van de journals.  

Meer details over de regeling met Elsevier. Op de site van de VSNU zijn Questions and Answers te vinden.

Emerald Publishing group 2016-2018
Afgeronde licentie
 • In 2017 geeft Emerald 30 open access vouchers uit aan auteurs van Nederlandse universiteiten, in 2018 zijn dat  45 vouchers. Met elke voucher kan gratis 1x open access worden gepubliceerd.
 • Een auteur, in de rol van corresponding author, kan voor de acceptatie van zijn/haar artikel contact opnemen met de open access contactpersoon van de eigen instelling. Deze contactpersoon vraagt bij Emerald accountmanager Sonja Spretis om een open access voucher. Emerald toont in Partnership open access of het maximaal aantal vouchers vergeven is.

Emerald's open access Partnership page

Karger 2016-2017
Afgeronde licentie
 • Negen universiteitsbibliotheken hebben een overeenkomst met Karger.
 • Medewerkers van die universiteiten kunnen zonder bijkomende kosten als corresponding author publiceren in alle Karger tijdschriften. Verificatie moet gebeuren door de deelnemende instellingen binnen 3 dagen nadat Karger hen een mail stuurt. De auteur geeft automatisch een licentie voor CC-NC-ND 4.0 aan de uitgever.

Zie de website van Karger en kies in het rolmenu Netherlands om te zien om welke universiteiten het gaat.

Lippincott Williams & Wilkins LWW 2017-2019
Afgeronde licentie

Artikelen die ingediend zijn door corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten kunnen bij 228 hybride LWW titels zonder kosten open access publiceren. Volledige open access titels van deze uitgever zijn uitgesloten. De volgende documenttypes zijn van toepassing: original and review articles, systematic reviews, meta-analysis, full case reports en series. Bij de acceptatie van het artikel wordt de auteurs verzocht via de contactpersoon van de universiteitsbibliotheek een APC-waiver code aan te vragen. Deze code kan gebruikt worden in het betalingssysteem van LWW (Kluwer) waardoor men zonder kosten open access kan publiceren.

Licentie van de publicaties: CC BY NC ND

Royal Society of Chemistry (RSC) 2017
In onderhandeling

workflow volgt maart 2017

SAGE 2017-2019
Afgeronde licentie
 • De corresponderende auteur moet op basis van zijn/haar email adres of affiliatie (op het artikel) herkenbaar zijn als medewerker van een Nederlandse universiteit.
 •  Voor 786 traditionele tijdschriften geldt 100% korting voor alle universiteiten.
 •  Voor 40 traditionale tijdschriften van societies moet door SAGE aan de society toestemming worden gevraagd of ze bereid zijn 100% korting aan de Nederlandse universiteiten te geven. Deze tijdschriften zijn in de lijst herkenbaar aan de toevoeging: ‘ask the library’.
 •  Voor deze twee typen geldt dat na acceptatie de corresponderende auteur een mail van SAGE ontvangt over de open access overeenkomst met de Nederlandse universiteiten en het verzoek een formulier in te vullen en per ommegaande te retourneren om het artikel zonder kosten open access te maken. Op het formulier wordt om een code gevraagd, maar die hoeft u niet in te vullen. Alleen wanneer SAGE het formulier tijdig ontvangt, wordt het artikel zonder kosten open access gemaakt. Na publicatie kan het artikel in beginsel niet meer open access worden gemaakt.
 • Voor 84 open access tijdschriften van SAGE kan 20% korting worden gevraagd. Aan deze workflow wordt nog gewerkt

SAGE heeft een plek met informatie voor nederlandse auteurs

Springer 2017
Afgeronde licentie
 • Artikelen van corresponderende auteurs, verbonden aan Nederlandse universiteiten en de KNAW worden in open access gepubliceerd zonder kosten voor de auteur. Er geldt een maximum van 2.200 artikelen. Als dit getal bereikt is zal de overeenkomst eindigen en zullen artikelen niet langer in aanmerking komen voor open access.
 • De overeenkomst geldt voor ca. 1.700 tijdschriften binnen het Springer OpenChoice programma. Uitgezonderd zijn titels van Learned Societies, BioMedCentral en SpringerOpen.

toelichting van de overeenkomst door Springer

Taylor & Francis 2016-2017
Afgeronde licentie
 • Corresponding authors van Nederlandse universiteiten en UMC's kunnen in 2016 en 2017 zonder aanvullende kosten open access publiceren in een groot aantal Taylor & Francis en Routledge hybrid journals.
Thieme 2016-2018
Afgeronde licentie
 • Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Maastricht zijn op basis van hun abonnementenpakket voor 2016-2018 overeengekomen dat in 50 tijdschriften met 25% korting in open access gepubliceerd kan worden.
 • Corresponding authors die op basis van hun affiliatie herkenbaar zijn als medewerker van een van die universiteiten betalen geen € 2.500, maar € 1.875.

Meer informatie op de  site van Thieme.

Walter de Gruyter 2016-2018
Afgeronde licentie
 • Nederlandse universiteitsbibliotheken hebben een open access korting van 90% afgesproken voor corresponderende auteurs in deze tijdschriften. Deze korting geldt voor die tijdschriften waarop de instelling een abonnement heeft. Het gaat om de hybride tijdschriften van Walter de Gruyter, niet de full open access tijdschriften. De ingangsdatum van deze overeenkomst is 1 januari 2016
 • Bij het indienen van het artikel betaalt de auteur niets. In het begin van het volgende licentiejaar maakt de uitgever per instelling een overzicht van de gepubliceerde artikelen in open access. Walter de Gruyter berekent vervolgens 10% aan de instelling door. Deze factuur wordt betaald door de deelnemende instellingen.
 • Bij het insturen van het artikel moet de auteur het e-maildomein van de instelling gebruiken. De uitgever checkt eerst zelf of een auteur het artikel in open access zou mogen publiceren (d.w.z. of de instelling een abonnement heeft op dat tijdschrift en of de corresponding author e-maildomein van de instelling gebruikt). De uitgever vraagt vervolgens per mail aan de contactpersoon van de instelling om te bevestigen of de auteur tot de betreffende universiteit behoort.

Zie ook de website van Walter de Gruyter.

Wiley 2016-2018
Afgeronde licentie
 • Op 4 maart 2016 startte de overeenkomst tussen de Nederlandse universiteiten en Wiley over open access publiceren in 1.400 hybride tijdschriften.
 • Corresponderende auteurs van de universiteiten moeten bij het geaccepteerde artikel aangeven dat het artikel in open access wordt gepubliceerd. Hier zijn geen extra kosten voor hen aan verbonden. Zij moeten in het publicatieproces zelf aangeven dat ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken.
 • Als een auteur bericht krijgt dat zijn of haar artikel is geaccepteerd, wordt bij de “author services pages” getoond hoe de auteur dit kan aangeven. Het APC-bedrag wordt getoond. De auteur moet in het uitklapmenu (“Funder/Institution payment”) zijn universiteit selecteren, waardoor hij automatisch aangeeft dat al is betaald via de overeenkomst.
 • Wiley geeft ook nog 60 full open access tijdschriften uit, die niet onder deze overeenkomst vallen. 

De workflow staat beschreven op de website van Wiley. De regeling met Wiley voldoet aan de voorwaarden die NWO stelt voor het beschikbaar stellen van onderzoeksgelden. Voor verdere informatie zie de Q&A’s.

Alle uitgevers op een rij

Looptijd deal
2017-2021
Status licentie
In onderhandeling
Voorwaarden
 • Vanaf 1 januari 2017 worden artikelen die worden ingediend door een auteur verbonden aan een Nederlandse universiteit zonder extra kosten in open access gepubliceerd bij een van de 48 ACS-titels. Over de werkwijze wordt op dit moment met ACS overlegd. Deze workflow is naar verwachting beschikbaar in maart 2017
Meer info

Meer informatie over de author rewards en de geldigheidsduur.

Meer informatie over de ACS deal op de site van VSNU.

Uitgever Elsevier
Looptijd deal
2016-2018
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Na acceptatie van het artikel in een van de geselecteerde 276 journals kunnen corresponding authors van Nederlandse universiteiten zonder extra kosten publiceren. Dit is 20% van de het tijdschriftenpakket waarvoor de Nederlandse universiteiten een licentie met Elsevier hebben afgesloten.
 • In 2018 wordt dit percentage verhoogd tot 30% van de journals.  
Meer info

Meer details over de regeling met Elsevier. Op de site van de VSNU zijn Questions and Answers te vinden.

Looptijd deal
2016-2018
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • In 2017 geeft Emerald 30 open access vouchers uit aan auteurs van Nederlandse universiteiten, in 2018 zijn dat  45 vouchers. Met elke voucher kan gratis 1x open access worden gepubliceerd.
 • Een auteur, in de rol van corresponding author, kan voor de acceptatie van zijn/haar artikel contact opnemen met de open access contactpersoon van de eigen instelling. Deze contactpersoon vraagt bij Emerald accountmanager Sonja Spretis om een open access voucher. Emerald toont in Partnership open access of het maximaal aantal vouchers vergeven is.
Meer info

Emerald's open access Partnership page

Uitgever Karger
Looptijd deal
2016-2017
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Negen universiteitsbibliotheken hebben een overeenkomst met Karger.
 • Medewerkers van die universiteiten kunnen zonder bijkomende kosten als corresponding author publiceren in alle Karger tijdschriften. Verificatie moet gebeuren door de deelnemende instellingen binnen 3 dagen nadat Karger hen een mail stuurt. De auteur geeft automatisch een licentie voor CC-NC-ND 4.0 aan de uitgever.
Meer info

Zie de website van Karger en kies in het rolmenu Netherlands om te zien om welke universiteiten het gaat.

Looptijd deal
2017-2019
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden

Artikelen die ingediend zijn door corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten kunnen bij 228 hybride LWW titels zonder kosten open access publiceren. Volledige open access titels van deze uitgever zijn uitgesloten. De volgende documenttypes zijn van toepassing: original and review articles, systematic reviews, meta-analysis, full case reports en series. Bij de acceptatie van het artikel wordt de auteurs verzocht via de contactpersoon van de universiteitsbibliotheek een APC-waiver code aan te vragen. Deze code kan gebruikt worden in het betalingssysteem van LWW (Kluwer) waardoor men zonder kosten open access kan publiceren.

Licentie van de publicaties: CC BY NC ND

Looptijd deal
2017
Status licentie
In onderhandeling
Voorwaarden

workflow volgt maart 2017

Uitgever SAGE
Looptijd deal
2017-2019
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • De corresponderende auteur moet op basis van zijn/haar email adres of affiliatie (op het artikel) herkenbaar zijn als medewerker van een Nederlandse universiteit.
 •  Voor 786 traditionele tijdschriften geldt 100% korting voor alle universiteiten.
 •  Voor 40 traditionale tijdschriften van societies moet door SAGE aan de society toestemming worden gevraagd of ze bereid zijn 100% korting aan de Nederlandse universiteiten te geven. Deze tijdschriften zijn in de lijst herkenbaar aan de toevoeging: ‘ask the library’.
 •  Voor deze twee typen geldt dat na acceptatie de corresponderende auteur een mail van SAGE ontvangt over de open access overeenkomst met de Nederlandse universiteiten en het verzoek een formulier in te vullen en per ommegaande te retourneren om het artikel zonder kosten open access te maken. Op het formulier wordt om een code gevraagd, maar die hoeft u niet in te vullen. Alleen wanneer SAGE het formulier tijdig ontvangt, wordt het artikel zonder kosten open access gemaakt. Na publicatie kan het artikel in beginsel niet meer open access worden gemaakt.
 • Voor 84 open access tijdschriften van SAGE kan 20% korting worden gevraagd. Aan deze workflow wordt nog gewerkt
Meer info

SAGE heeft een plek met informatie voor nederlandse auteurs

Uitgever Springer
Looptijd deal
2017
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Artikelen van corresponderende auteurs, verbonden aan Nederlandse universiteiten en de KNAW worden in open access gepubliceerd zonder kosten voor de auteur. Er geldt een maximum van 2.200 artikelen. Als dit getal bereikt is zal de overeenkomst eindigen en zullen artikelen niet langer in aanmerking komen voor open access.
 • De overeenkomst geldt voor ca. 1.700 tijdschriften binnen het Springer OpenChoice programma. Uitgezonderd zijn titels van Learned Societies, BioMedCentral en SpringerOpen.
Meer info

toelichting van de overeenkomst door Springer

Looptijd deal
2016-2017
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Corresponding authors van Nederlandse universiteiten en UMC's kunnen in 2016 en 2017 zonder aanvullende kosten open access publiceren in een groot aantal Taylor & Francis en Routledge hybrid journals.
Uitgever Thieme
Looptijd deal
2016-2018
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Maastricht zijn op basis van hun abonnementenpakket voor 2016-2018 overeengekomen dat in 50 tijdschriften met 25% korting in open access gepubliceerd kan worden.
 • Corresponding authors die op basis van hun affiliatie herkenbaar zijn als medewerker van een van die universiteiten betalen geen € 2.500, maar € 1.875.
Meer info

Meer informatie op de  site van Thieme.

Looptijd deal
2016-2018
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Nederlandse universiteitsbibliotheken hebben een open access korting van 90% afgesproken voor corresponderende auteurs in deze tijdschriften. Deze korting geldt voor die tijdschriften waarop de instelling een abonnement heeft. Het gaat om de hybride tijdschriften van Walter de Gruyter, niet de full open access tijdschriften. De ingangsdatum van deze overeenkomst is 1 januari 2016
 • Bij het indienen van het artikel betaalt de auteur niets. In het begin van het volgende licentiejaar maakt de uitgever per instelling een overzicht van de gepubliceerde artikelen in open access. Walter de Gruyter berekent vervolgens 10% aan de instelling door. Deze factuur wordt betaald door de deelnemende instellingen.
 • Bij het insturen van het artikel moet de auteur het e-maildomein van de instelling gebruiken. De uitgever checkt eerst zelf of een auteur het artikel in open access zou mogen publiceren (d.w.z. of de instelling een abonnement heeft op dat tijdschrift en of de corresponding author e-maildomein van de instelling gebruikt). De uitgever vraagt vervolgens per mail aan de contactpersoon van de instelling om te bevestigen of de auteur tot de betreffende universiteit behoort.
Meer info
Uitgever Wiley
Looptijd deal
2016-2018
Status licentie
Afgeronde licentie
Voorwaarden
 • Op 4 maart 2016 startte de overeenkomst tussen de Nederlandse universiteiten en Wiley over open access publiceren in 1.400 hybride tijdschriften.
 • Corresponderende auteurs van de universiteiten moeten bij het geaccepteerde artikel aangeven dat het artikel in open access wordt gepubliceerd. Hier zijn geen extra kosten voor hen aan verbonden. Zij moeten in het publicatieproces zelf aangeven dat ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken.
 • Als een auteur bericht krijgt dat zijn of haar artikel is geaccepteerd, wordt bij de “author services pages” getoond hoe de auteur dit kan aangeven. Het APC-bedrag wordt getoond. De auteur moet in het uitklapmenu (“Funder/Institution payment”) zijn universiteit selecteren, waardoor hij automatisch aangeeft dat al is betaald via de overeenkomst.
 • Wiley geeft ook nog 60 full open access tijdschriften uit, die niet onder deze overeenkomst vallen. 
Meer info

De workflow staat beschreven op de website van Wiley. De regeling met Wiley voldoet aan de voorwaarden die NWO stelt voor het beschikbaar stellen van onderzoeksgelden. Voor verdere informatie zie de Q&A’s.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons