Kwaliteit

Kwaliteit van open access tijdschriften beoordelen

Kwaliteit van een wetenschappelijk tijdschrift is essentieel. Om de kwaliteit van een open access tijdschrift te beoordelen, kunnen onderzoekers rekening houden met de volgende punten:

Is het tijdschrift opgenomen in Directory of Open Access Journals?

Peer review staat aan de basis van de kwaliteitsgarantie van wetenschappelijke tijdschriften. Alle tijdschriften in de Directory of Open Access Journals (DOAJ) hanteren een vorm van peer-review en garanderen daarmee een kwaliteitscontrole op de inhoud. DOAJ lanceerde in 2014 het zogeheten DOAJ Seal. Tijdschriften kunnen dit keurmerk verkrijgen door gebruik te maken van het uitgebreide Journal Application Form.

 

 

 

De impact factor

Open access tijdschriften met een impactfactor zijn te vinden in Web of Science of Scopus. De meeste open access journals tijdschriften bestaan nog niet lang genoeg om een impact factor te hebben. Daarom zijn er alternatieve criteria ontwikkeld die de kwaliteit van open access tijdschriften kunnen meten.

Quality Open Access Market

Bekijk Quality Open Access Market (QOAM), dat als doel heeft transparante informatie te geven over de kwaliteit. Hierbij is het peer review proces een belangrijk criterium.  Met deze kaarten geven bibliotheken een oordeel over de transparantie van de websites van open access en hybride tijdschriften.

Daarnaast publiceert QOAM ook Valuation Score Cards, waarmee auteurs hun ervaringen met een tijdschrift kunnen delen. QOAM heeft per oktober 2016 23.000 tijdschriften geindexeerd en er zijn 7.300 Base Score Cards en 2.600 Valuated Score Cards uitgedeeld.

Lees meer over Qoam in de Frequently Asked Questions (Engelstalig).

Think Check Submit

Think Check Submit is een betrekkelijk nieuw iniatief. De website biedt geen lijsten aan, maar is gericht op het helpen van onderzoekers om kwalitatief hoogwaardige tijdschriften te indentificeren. Het is een eenvoudige checklist die onderzoekers kunnen gebruiken om een tijdschrift of uitgever te beoordelen. 

Open access uitgevers met een dubieuze reputatie

Er zijn 'uitgevers' die het open access uitgeefmodel misbruiken met als enige doel om geld te verdienen. Deze 'uitgevers' vragen open access fees zonder hiervoor fatsoenlijke redactionele diensten en peer review te organiseren. Jeffrey Beall, bibliothecaris aan de University of Colorada, heeft zich jarenlang bezig gehouden met het aanleggen van de zogenaamde 'Beall's list'. Deze lijst was tot voor kort te raadplegen op zijn blog, maar is sinds 16 januari 2017 gesloten om onbekende redenen. U kunt nog steeds de lijst met deze dubieuze uitgevers en hun tijdschrifttitels raadplegen als gearchiveerde website. Let op: deze wordt nu niet meer van updates voorzien. Advies is om contact met deze uitgevers te vermijden.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons