Open access week 2015 in Nederland

In het kader van de internationale open access week (19-23 oktober 2015) organiseren ook de Nederlandse academische instellingen verschillende activiteiten om open access extra onder de aandacht te brengen. Hieronder een overzicht van de evenementen.

Maandag 19 oktober

Amsterdam:  symposium Connecting data for research

-    een symposium  over good practices op het gebied van het verzamelen, structureren, visualiseren en delen van onderzoeksdata 
-    tijdstip 09:00-17:30
-    onderzoekers van alle instellingen en vakgebieden zijn welkom; aanmelden is verplicht.
Het symposium is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit, DANS-KNAW en SURF en is mede tot stand gekomen door steun vanuit OpenAIRE2020 en het Foster Open Science-project.

Nijmegen: nationaal debat Open Access : Who takes the plunge?

-    een discussie over open access tussen verschillende stakeholders onder leiding van Martijn van Calmthout (De Volkskrant)
-    tijdstip: 12.00 -14.00 uur
-    inschrijving staat open voor alle belangstellenden. Het seminar is via een live stream te volgen.

Dinsdag 20 oktober

Tilburg: symposium “Maximize your research impact”

-    een middag met presentaties en netwerkmogelijkheden onder voorzitterschap van Marc van den Berg, directeur Library and IT Services
-    bedoeld voor onderzoekers en medewerkers van Tilburg University, andere geïnteresseerden kunnen zich via e-mail wenden tot Marijke van der Ploeg (marijke.vanderploeg@uvt.nl).
-    toegang is gratis

Utrecht: workshop reeks open access en open data

​-    een reeks van 5 korte workshops om onderzoekers wegwijs te maken in en voor te bereiden op open toegang tot publicaties en data 
-    tijdstip: rond het middaguur, zie website. 
-    bedoeld voor Utrechtse onderzoekers.
De reeks wordt op donderdag 22 oktober herhaald.

Woensdag 21 oktober

Maastricht: seminar What journal to publish in?

-    de sprekers gaan in op de criteria en tools die auteurs helpen om het beste tijdschrift voor hun papers te kiezen. Daarbij wordt ook aandacht gegeven aan nieuwe manieren om de impact van tijdschriftartikelen te verbeteren.
-    tijdstip: 10.00 tot 12.00 uur  
-    bedoeld voor Maastrichtse onderzoekers. Het seminar is reeds volgeboekt, er is een wachtlijst.

Donderdag 22 oktober

Groningen: symposium Research without paywalls - Chances and challenges of open access in the humanities and social sciences.

-    presentaties/panel discussie over open access in de humaniora, gedrags- en maatschappijwetenschappen. Keynote speaker is Martin Paul Eve (oprichter Open Library of Humanities). Wetenschappers uit Groningen en Utrecht delen hun ervaringen en presenteren hun open access tijdschriften.
-    tijdstip:  13.30 tot 18.00 uur
-    ook deelnemers van buiten Groningen zijn welkom; de toegang is gratis.

Amsterdam (VU): seminar ‘How to publish a world-class paper. Everything you always wanted to know about scientific publishing’  

-    ervaren wetenschappers en een uitgever belichten het publicatieproces en gaan in op de vragen waar beginnend auteurs tegenaan kunnen lopen
-    tijdstip: 13.00-17.00 uur
-    bedoeld voor eigen onderzoekers. Het seminar  is reeds volgeboekt, maar is ook te volgen via een live stream.

Verder

  • Delft geeft aandacht aan open access door publiciteit te geven aan de 250e subsidie van het Open Access Fund Delft en de nieuwe look van het Repository Delft. Bovendien verzorgt Delft als Nederlandse partner in OpenAIRE posters over Open science/open access. Deze zijn beschikbaar op deze website en zijn door iedereen gratis te downloaden en te gebruiken.
  • Wageningen brengt een special issue van de eigen nieuwsbrief uit ter gelegenheid van de open access week.
  • Nijmegen heeft een infographic gemaakt van de  belangrijkste open access activiteiten en ontwikkelingen binnen de RU. Deze zal voorafgaand aan de OA week breed worden verspreid.
  • Rotterdam en Twente zullen in de eerste helft van 2016 diverse activiteiten organiseren, ook in relatie met het Nederlandse voorzitterschap van de EU, dat in het kader staat van Open Science. 
  • Wetenschappers worden in de Open Access Week actief gestimuleerd om open access journals te scoren in QOAM.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons