
Onderzoekers in de cognitieve wetenschappen (neurowetenschappen, filosofie, informatica, taalkunde en andere relevante disciplines) worden uitgenodigd om bij te dragen aan het Diamond Initiatief door zich aan te sluiten bij de pledge om binnen een periode van vijf jaar ten minste één wetenschappelijk werk te publiceren in Diamond open access. Hiermee dragen deelnemers bij aan een inclusiever en toegankelijker kennisdelingsklimaat en bevorderen zij door de gemeenschap en universiteiten geleide nieuwe en non-profit publicatieformats. Zodra de pledge 500 ondertekenaars bereikt, worden hun namen openbaar. Deze drempel is nodig om te waarborgen dat de cognitieve wetenschappelijke gemeenschap gezamenlijk handelt en dat ondertekenaars niet als minder competitief worden beschouwd doordat ze ervoor kiezen te publiceren in een gemeenschapsgericht tijdschrift in plaats van een prestigieus commercieel tijdschrift.
Het aanpakken van systemische problemen in het huidige academische publicatiesysteem is cruciaal, omdat ze niet alleen de kwaliteit van de wetenschap aantasten, maar ook de toegang tot informatie beperken. Dit treft vooral instellingen en individuen die zich de hoge abonnementsprijzen, article processing charges (APCs) en book processing charges (BPCs) van gevestigde uitgevers niet kunnen veroorloven. Het Diamond Initiatief is daarom een oproep tot actie voor onderzoekers die willen bijdragen aan een werkelijk rechtvaardige en eerlijke academische wereld. We hopen dat een succesvolle collectieve betrokkenheid bij dit initiatief ook zal resoneren met andere belanghebbenden buiten de onderzoeksgemeenschap, en steun zal vergaren van overheidsinstanties en financieringsorganisaties.
Deze collectieve actie wordt georganiseerd door Free Our Knowledge, een coalitie van onderzoekers die zich inzetten voor open wetenschap via grassroots-initiatieven. Voor meer informatie, om deel te nemen aan de pledge of om betrokken te raken bij de beweging, bezoek onze pagina.
Door Mihaela Cimpean, PhD-kandidaat aan de Radboud Universiteit, commissielid van Free Our Knowledge en een van de organisatoren van de Collectieve Actie in Science Diamond. Lees verder.