De Internationale Open Access Week 2018 wordt dit jaar gehouden van 22-26 oktober met als thema ‘Designing Equitable Foundations for Open Knowledge’. Ook in Nederland wordt een aantal open science activiteiten georganiseerd in of rondom deze week.
Het ‘Open Science Festival’ bij de Vrije Universiteit Amsterdam wordt georganiseerd door de universiteitsbibliotheken, SURF, het Nationaal Platform Open Science en het Promovendi Netwerk Nederland. De doelgroep van het Festival zijn (jonge) onderzoekers, met name PhDs en postdocs, maar ook anderen zijn welkom.
Zie voor meer informatie en het inschrijfformulier: http://openaccess.nl/osfestival
Marjan Grootveld, werkzaam bij Data Archiving and Networked Service (DANS), geeft een interactief webinar ‘Q&A FAIR data and trusted repositories’. Net als elk jaar verzorgt het Horizon 2020 project OpenAIRE in de Open Access Week elke dag webinars over Open Science. Bij bovenstaand webinar wordt vooraf een korte film gepubliceerd. Wie na het bekijken van de film nog vragen heeft, kan die vervolgens stellen aan de presentator van het webinar. Zie voor andere webinars en registratie: https://www.openaire.eu/open-access-week-2018
Marjan Grootveld van DANS geeft een vituele presentatie bij een colloquium van de bibliotheek van ETH Zürich, getiteld ‘Openness, exchange, FAIR Data – oh brave new world that has such vision in’t!’. Hierbij zal zij een pleidooi houden voor FAIR onderzoeksdata in betrouwbare repositories.
Zie voor meer informatie: http://www.library.ethz.ch/en/Ueber-uns/Veranstaltungen/17-15-Kolloquium-der-ETH-Bibliothek.
SURF, Fontys en TU Delft organiseren op het SURF-kantoor un Utrecht een seminar ‘Open Science meets Open Education’ seminar. Doelgroep: het seminar is interessant voor beleidsmedewerkers en onderwijs- of onderzoeksondersteuners.
Zie voor meer informatie en registratie: https://www.surf.nl/agenda/2018/10/seminar-open-science-meets-open-education/index.html
NWO en SURF organiseren, in samenwerking met het eScience Center, de workshop “Making Open Science a reality: Rewards, Incentives & Support” in Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre. Tijdens deze workshop – onderdeel van de IEEE eScience Conference (https://www.escience2018.com) - zullen Stan Gielen (NWO) en Erik Fledderus (SURF) hun visie delen, en met het publiek in gesprek gaan, over het erkennen en ondersteunen van wetenschappers in de transitie richting open science. Onderzoekers, onderzoeksondersteuners en beleidsmakers worden van harte uitgenodigd om bij deze sessie aanwezig te zijn. De conferentie en het publiek is internationaal, dus ook de internationale context zal worden bediscussieerd.
Voor aanmelden: stuur een mailtje naar communicatie@esciencecenter.nl.
Ook voor de IEEE eScience conferentie (29 otober -1 november) zijn nog tickets beschikbaar. Zie voor het programma: https://www.escience2018.com/page/419705.
Gastcollege bij de Universiteiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen: "Open research, co-creation and impact: How researchers can generate influence and reputation". Nicol Keith, hoogleraar Moleculaire Oncologie aan de Universiteit van Glasgow en Directeur Research Impact aan het Institute of Cancer Sciences, geeft twee openbare lezingen gericht op kennisuitwisseling, open science en co-creatie als een manier om impact en invloed te genereren op de persoonlijke en institutionele niveaus. De lezing op 30 oktober is bedoeld voor onderzoekers in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen en op 31 oktober voor onderzoekers in de medische wetenschappen. Elke lezing zal worden gevolgd door een workshop die specifiek is toegesneden op respectievelijk onderzoekers in de geesteswetenschappen / sociale wetenschappen en in de medische wetenschappen.
Voor meer informatie en registratie: https://www.rug.nl/library/news/lecture-workshops-open-research-co-creation-impact
De Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een Open Science Roadshow, die gedurende het jaar alle faculteiten af zal gaan. Het startsein hiervoor wordt gegeven op 22 november met een eerste Roadshow bij een van de faculteiten.
Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek